Algengroei, een pest in de vijver

Alle vijvers hebben onderhoud nodig, net zoals onkruid in de tuin wieden. In vijvers zijn dit meestal allerlei algen die problemen veroorzaken zowel aan pompsystemen en filters. Vooral draadalgen dit zijn groene haren die overal vast zitten aan planten of stenen.

Het probleem: een beetje algengroei hoeft geen probleem te zijn, maar wanneer er een algenexplosie uitbreekt, zal je zien dat het PH-gehalte van het water helemaal de hoogte in gaat en dat is natuurlijk niet goed voor je vijverbiotoop.
De plantengroei gaat verminderen, vissen voelen zicht gestrest en ook je microbiologie (bacteriën) gaan het slechter doen. Algen overwoekeren bovendien vaak de zuurstofplanten en moerasplanten waardoor die het moeilijk krijgen en afsterven.

De behandeling:  Er zijn een aantal producten waarmee je de algengroei goed onder controle kan krijgen. Let wel, deze werking is altijd tijdelijk. Je moet telkens trachten iets aan de oorzaak doen- lees: voorkomen. 

Hoe voorkomen je dit ?

  • Zorg dat het nitraat- en fosfaatgehalte zo laag mogelijk zijn. Bij vijvers zonder planten liefst 0. Tip:  plan regelmatig waterverversingen in 20% regel
  • Zorg dat biologische zuiveringsystemen met lavafilters rijkelijk beplant zijn met vooral snelgroeiende en kruipende moerasplanten zodoende dat de lava geen rechtsreeks licht meer krijgt.
  • Plaats indien het mogelijk is een fosfaatfilter, wij hebben verschillende oplossingen 

Proberen zou ik zeggen en krijg helder vijverwater.

Of kom eens langs in de winkel en breng eventueel vijverwater mee om te testen.