Vijver Lente nieuws

Maak uw (zwem)vijver klaar voor de lente?

In de tuin kan je al zien dat stilaan de eerste bloesems in bloei staan, knoppen verschijnen op de bomen, de natuur ontwaakt na een zachte winter.
Daar is de lente en met het opwarmen van het water komen ook in je vijver vele processen weer op gang.

Maar is je vijver hier klaar voor?

Laten we even overlopen waar je best op kan letten.

Waterkwaliteit: tijdens de herfst en winter valt er veel regenwater in onze vijvers.Regenwater is arm aan mineralen waardoor zowel de karbonaathardheid (KH) als de totale hardheid (GH) meestal flink gaan dalen. Door een combinatie van een te lage KH en de algenbloei die opstart gaat dan ook de zuurtegraad van het vijverwater meestal flink de hoogte in - het water wordt alkalisch of basisch wat het omgekeerde van zuur is - Een te hoge PH is nefast voor de zuiverende bacteriën in de vijver. Je kan dus het best beginnen met na de winter het water eens grondig te testen.

Hieronder volgt een overzicht van de waterwaardes die je best kan testen en wat de ideale waardes zijn. Om het water op een eenvoudige en goedkope manier te testen raden wij druppeltesten aan. 

Meten is weten en je kan deze test terug vinden in onze webshop ->  test sets

Indien je het water liever laat testen, kan je met een recent genomen waterstaal naar onze winkel komen tijdens de openingsuren.

PH (zuurtegraad): ideale waarde: tussen 7 en 8, niet hoger dan 8,5!

KH (karbonaathardheid): ideale waarde: minimum 5 en liefst tussen 5-12. 8 is een perfecte waarde.

GH ( totale hardheid): ideale waarde boven de 12, zeker wanneer er planten in de vijver   staan.In een vijver zonder planten is een GH van 10 voldoende.

NO3 (Nitraat): max 40-50 mg/L

NO2(Nitriet): moet 0 mg/ L zijn!

NH4 ( Ammonium): moet 0 mg/ L zijn!

PO4 ( Fosfaat): max 0,5 mg/ L ( heel belangrijk tegen draadalgen)

Vijverhygiëne: in een vijver vind je vaak rottende plantenresten en bladeren terug.

Dit zijn processen die de kwaliteit van het vijverwater niet ten goede komen en daarom is het best al deze resten te verwijderen met een schepnet of een goede vijverstofzuiger zoals de Pondovac 5.

Het water dat je opzuigt laat je weglopen tussen de planten in de tuin of het riool. Een flinke waterverversing kan nooit geen kwaad voor de vijverbiotoop.

Opstart filter: Indien je de filter en/of de UV-lamp tijdens de winter hebt uitgezet is nu het uitgelezen moment om alles op te starten. Maak de pomp voor opstart schoon en kalkvrij, vervang de UV-lamp en voeg, wanneer de watertemperatuur boven de 15 graden Celsius is, een aantal keren vijverbacteriën toe. Wanneer je bacteriën toevoegt, kan je best de UV-lamp gedurende 48 uur uitschakelen. In onze winkel en E-shop vind je tal van kwalitatieve vijverbacteriën 

Heeft u nog vragen aarsel niet om ons te contacteren, het MKKOI team