Voor welke trommelfilter moet ik kiezen?

Een trommelfilter is onderhoudsvriendelijk en zeer effectief.
Er zijn vele factoren die van belang zijn om een trommelfilter te kiezen maar kan ook heel persoonlijk zijn. Budget, eventueel toekomstige uitbreidingen, bedieningsgemak, service, aansluitingen, capaciteit, materialen etc.
Wij zijn niet gebonden aan een bepaald merk, wij kijken wat de beste oplossing is voor de klant omdat elke situatie anders is.
Waar je zeker rekening mee moet houden is, wateraanvoer en afvoer. Dit wordt meestal vergeten bij het al dan niet heraanleggen van een koi vijver.
Welke trommelfilter je wilt, het zal altijd een verbetering zijn. Het verversen van water gaat automatische en wat het reinigen betreft van filters is nagenoeg nihil.
We kunnen hier verschillende trommefilters gaan bespreken, met zijn voor- en nadelen. Maar daar kan je op internet genoeg informatie over vinden.
Waar wij het even over willen hebben is over het maximum debiet dat een trommelfilter heeft.
De meeste fabrikanten vermelden een maximum debiet waarvoor een trommelfilter geschikt is. Vreemd genoeg zijn er maar weinig fabrikanten die vermelden bij welke vuillast (mg suspended solids) dit maximale debiet geldt!
Een trommelfilter wat ontworpen is voor een licht bezette vijver met een maximaal debiet van 25m³/hr zal op een zwaar bezette viskwekerij lang geen 25m³/hr aan kunnen. Bij goede filters staat dan ook vermeld bij welke vuillast een maximaal debiet haalbaar is. De vuillast wordt uitgedrukt in milligram vaste delen per liter water. Voor vijvers wordt vaak gerekend met een waarde van 10 mg/l en voor viskwekerijen met 25 mg/l. Bij viskwekerijen hanteert men echter veel korte spoelintervallen, de tijd tussen twee spoelbeurten. Het is niet ongebruikelijk dat een trommelfilter elke 2~3 minuten spoelt, zelfs continu spoelende trommelfilters komen regelmatig voor bij viskwekerijen. Voor vijvers is een spoelinterval tussen 5 en 60 minuten gebruikelijker. Deze is bij ons zo ingesteld elke 60 minuten spoelt deze.
We nemen een waterdebiet van 25m³/hr als voorbeeld. Als we twee filters kunnen kiezen, een model voor 25m³/hr en een model voor 50m³/hr dan heeft het 50m³/hr model de voorkeur. Dit filter zal veel minder vaak spoelen dan zijn kleinere broer (minder dan 50%!) en het filter zal ook fijner filteren dan zijn kleinere broer*. Door het minder vaak spoelen neemt het water- en energieverbuik drastisch af. Ook zullen de panelen minder snel vervetten en heeft het filter minder onderhoud nodig.
Een trommelfilter kan worden voorzien van filterpanelen met diverse maaswijdtes. Wij raden een maaswijdte aan tussen de 70 en 100 micron.
Fijner filteren zorgt niet alleen voor een flinke toename in het aantal spoelbeurten, het zorgt er ook voor dat het biologisch filter minder zal gaan presteren!
Een biologisch filter heeft organische vervuiling nodig om goed te werken, als men te fijn filtert is er niet voldoende organische vervuiling aanwezig waardoor de perfomance van het biologische filter verminderd.
Dus om een trommelfilter te kiezen komt er toch wel wat bij kijken om het goed te doen.
Wij hebben verschillende modelen in onze winkel opgesteld, dus je kan altijd in de praktijk eens vrijblijvend komen kijken.
Wat we even nu in daglicht willen zetten is de Trommelfilter van RED LABEL BASIC2, deze heeft een interne pomp en UVC-lamp ingebouwd en dit voor een aanvaarbare prijs.