Probites

ProBites™


The new generation koi food 

Probites Introductie

ProBites™ is een nieuwe generatie koivoer, waarbij gebruik gemaakt wordt van de allerbeste kwaliteit grondstoffen en de nieuwste productietechnieken. Daarmee hebben wij bewust en uit ervaring afstand genomen van de inferieure kwaliteit grondstoffen uit de diervoederindustrie die niet alleen risicovolle verontreinigingen kunnen bevatten, maar dikwijls ook te slecht van kwaliteit zijn om voor Nishikigoi voor lange termijn gezond te blijven. 

Bij de ontwikkeling en productie van ProBites™ zijn wij met een schone “tekentafel” begonnen om een product te ontwikkelen wat voor 100% bedoeld is voor een gezonde en lange levensduur van koi. Hierbij mocht onder geen beding gebruik gemaakt worden van specifieke grondstoffen of nadelige productiemethodes welke gebruikt worden voor het produceren van voer voor consumptievissen. Het gros van de koivoeders op de markt zijn namelijk een variant op of een afgeleide van goedkope bulkpellets welke voor de snelle opkweek van consumptiekarpers gebruikt worden. Meestal zijn het gewone karper opfok pellets waar men achteraf wat extra vitamines aan toevoegt of het zoveelste trendy stofje. In onze ogen zijn dit soort koivoeders ongeschikt voor het gebruik als volwaardig koivoer. 

Probites Koolhydraten

Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van koolhydraten. Koolhydraten vormen vaak het bulkaandeel in koi pellets en hiervoor wordt dikwijls gebruik gemaakt van goedkope koolhydraten uit de veevoeder-industrie zoals tarwemeel, maïsmeel, sojameel, tapiocameel, enz. Op zich is er niets mis met het gebruik van koolhydraten in koivoer, vooropgesteld dat dit koolhydraten zijn van hoge kwaliteit en met zo laag mogelijke suikergehaltes. De meeste koivoeders bevatten namelijk koolhydraten met een zeer hoog gehalte aan suikers. Dat we van suiker dik worden is algemeen bekend. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar suikers voor de energie (verbranding). Het niet gebruikte deel wordt omgezet naar vet, wat zich in onze koi ophoopt in organen en spierweefsel. Dit verschijnsel wordt ook wel “Carbohydrate Overload” genoemd. Gevolgen hiervan zijn o.a.: hoge bloedsuiker, een overwerkte lever en geen eetlust. Dit alles uit zich in een vergrote lever door de overmatige opslag van glucose (suiker) met als gevolg een verminderde leverfunctie. 

Deze vetophopingen zijn dus zeer ongezond. Ze vervetten onze koi en kunnen het leven van onze koi jaren bekorten. Het is moeilijk te zeggen hoeveel jaren korter onze koi leven door een overmaat aan ‘snelle’ koolhydraten, maar bij de ontwikkeling van ProBites™ staat centraal, dat een goed uitgebalanceerd koivoer nooit mag bijdragen aan een verkorte levensduur van onze koi. Koi die in onze gesloten vijversystemen leven hoeven geen topprestaties te leveren die veel energie vereisen. Een snelle toediening van suikers (glucose) in hun bloed is dus zeer ongewenst. Daarom bevat ProBites™ uitsluitend koolhydraten met zeer lage suikergehaltes. Dit draagt niet alleen bij aan een gezonder en langer leven van uw koi, maar zorgt gelijk voor een langzame, natuurlijke en efficiënte opname van de voedingsstoffen. 

Probites Kwaliteit en controle

Het grootste deel van de grondstoffen die voor de productie van ProBites™ gebruikt worden zijn van food kwaliteit. Food kwaliteit wil zeggen dat deze grondstoffen geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dit zijn grondstoffen die onder zeer strenge controle staan en continu aan hoge kwaliteitsnormen zoals GMP en HACCP moeten voldoen. Slechts een klein deel van de gebruikte grondstoffen zijn specifiek voor de aquatische industrie bedoeld en ook daarvan wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de allerbeste kwaliteit. ProBites bewijst hiermee dat een koivoer van zeer hoge kwaliteit ook heel betaalbaar kan blijven. 

Probites Productietechnieken

Omdat ook het behoud van de voedingsstoffen in ProBites™ heel belangrijk is, wordt ProBites™ met zo 
laag mogelijke temperaturen geproduceerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Low Temperature extrusietechnieken, welke ook voor menselijk voedsel gebruikt worden. Zo blijven kwetsbare voedingsstoffen behouden en blijft de geur en smaak van het voer optimaal. Geur en smaak zijn uiteindelijk de belangrijkste factoren waarop een koi het aangeboden voer beoordeelt. Wij zijn er dan ook trots op dat ProBites™ zonder toevoeging van geur- en smaakstoffen of andere kunstmatige toevoegingen, een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op koi. Hierdoor gaat ProBites™ niet vervelen en blijft het een zeer voedzaam en smaakvol koivoer.

Probites Testresultaten

Uitgebreide tests hebben ervoor gezorgd dat ProBites™ ook aan onderstaande belangrijke eisen voldoet:

  • ProBites™ mag het vijverwater niet verkleuren.
  • De pellets mogen de vijver en het filter niet onnodig belasten.
  • Bij een normaal voerpatroon mag er nauwelijks tot geen schuimvorming in de vijver ontstaan.
  • De pellets mogen niet snel uiteen vallen.
  • ProBites™ moet een open structuur hebben die de aantrekkelijkheid van het voer verhoogt.
  • ProBites™ moet afgestemd zijn op de verschillende watertemperaturen in de vijver en de voedingsbehoefte van koi bij deze temperaturen.

Probites De groeifactor

Verder is er natuurlijk gekeken welke specifieke wensen en eisen de koiliefhebbers aan koivoer stellen en welke resultaten men van een goed koivoer verwacht. Wat hierbij opvalt, is dat iedereen graag ziet dat de koi goed groeien op het voer. Uit onderzoeken is gebleken dat een goede groei bij koi het beste bereikt kan worden door gebruik te maken van eiwitten met een hoge biologische waarde die uit de oceanen en meren komen. Dit type eiwitten komen het beste overeen met de eiwitten waaruit een koi zelf is opgebouwd en worden daardoor sneller en makkelijker omgezet in spierweefsel. Ook insecten zijn hiervoor geschikt en deze hebben vaak een bijzonder aantrekkelijke smaak en geur die koi onweerstaanbaar vinden. 

Probites Vetten en oliën

Om alle voedingsstoffen goed te kunnen verteren hebben koi ook vet nodig. Goede vetten zijn niet alleen rijk aan gezonde vetzuren, maar zijn ook de energiebron voor koi om het voedsel te kunnen verteren. De meest gezonde vetzuren vinden we in vetten en oliën van plantaardige oorsprong. Ook hier geldt weer dat hoe lager de temperaturen zijn geweest bij het vervaardigen van deze vetten en oliën, hoe meer gezonde vetzuren er over blijven. Ook bij de keuze voor de vetten en oliën in ProBites™ wordt gebruik gemaakt van de allerbeste kwaliteit koudgeperste oliën en vetten. De combinatie van hoogwaardige lichaamseigen eiwitten en de allerbeste kwaliteit koudgeperste oliën en vetten in ProBites staan daardoor garant voor een ongekend goede groei. 

ProbitesConcentrated Color Formula™

Een ander belangrijk aspect wat koiliefhebbers van een koivoer verwachten is het kleurversterkende vermogen. Er zijn verschillende soorten stoffen die de kleuren van een koi kunnen beïnvloeden, maar velen hiervan hebben het ongewenste effect om ook het vijverwater te verkleuren of erger nog, het wit van de koi. Bij de ontwikkeling van ProBites™ is hier dan ook extra aandacht aan besteed. Dit heeft geresulteerd in een bijzondere combinatie grondstoffen die de aanmaak van de natuurlijke kleurpigmenten bij koi stimuleert en voedt. We hebben deze combinatie de naam Concentrated Color Formula™ (CCF) gegeven. 

Samengevat is ProBites™ een echt nieuwe generatie koivoer dat resultaten garandeert. Groei, verbetering van de huidkwaliteit, heldere slijmlaag, intense kleuren, uitstekende weerstand en een goede gezondheid. 

De eigenschappen waar u altijd naar zocht in een koivoer, vindt u in ProBites™!