Vitamines

Vitamine en mineralen voor je Koi dienen als antioxidant (beschermer van weefsels), tevens is deze stof ook van belang bij diverse stofwisselingsprocessen en bij het afvoeren van gifstoffen. Koi vitmaines worden Vooral gebruikt om de vitaliteit te verbeteren, vitaminen zijn een zegen voor koi, dat is waarom zo veel verschullende verschillende vitaminesupplementen te koop zijn. Vitaminen zijn tevens essentieel voor normale groei en metabolisme.

De belangrijkste koi vitamines:

Vitamine A: Belangrijk voor de huid en ogen, een tekort aan vitamine A kan slechte groei en/of blindheid veroorzaken.
Vitamine E: Vooral te verkrijgen uit tarwekiemen, Vitamine E is een antioxidant, die functies van lichaamsmechanismen verbetert. Een tekort aan vitamine E kan botaandoeningen en vette degeneratie van de lever veroorzaken.
Vitamine K: Ongeregeldheden in de bloedstolling; een tekort kan een te lange bloedstolling tijd veroorzaken. Te weinig vitamine K kan ook leiden tot bloedarmoede.
Vitamine B-complex:
Thiamine (B1): Aantasting van de zenuwfunctie, de spijsvertering en de voortplanting. Een gebrek aan thiamine heeft invloed op een slechte kleur en verlamming van de vinnen.}
Riboflavine (B2): Opname van zuurstof in weefsels ter bevordering van de bloedtoevoer.
Niacine (nicotinezuur): Bevorderd de groei. Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt dwerggroei.
Choline, Pantotheenzuur (B6), en pyroxidine: Deze drie vitaminen zijn essentieel voor een goede metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten. Te weinig van deze vitaminen leiden tot problemen, variërend van gebrek aan eetlust en verminderde groei.
Foliumzuur en Cyanobalamin (B12): Beide vitamines zijn belangrijk voor de vorming van bloedcellen.
Vitamine C: Een andere belangrijke antioxidant, vitamine C is essentieel voor de ontwikkeling van kraakbeen. Een abnormale ruggengraat en kieuwen met interne bloedingen zijn de gevolgen van onvoldoende vitamine C.