Vinrot Koi

Vinrot En Bekrot

Een helaas veelvoorkomende aandoening bij koi is vinrot. Vinrot wordt veroorzaak door bacteriële problemen in de vijver en is zeer lastig te behandelen, zeker als er te lang wordt gewacht met ingrijpen. Hou de vissen in de vijver dan ook dagelijks goed in de gaten en kijk specifiek naar de vinnen van de koi. Zie je hier een verkleuring aan de randen naar een rode, melkachtige of grijze kleur, zet de vis dan zo snel mogelijk apart en begin met een behandeling.

Vinrot wordt zoals gezegd veroorzaakt door een bacterieel probleem in het vijverwater. Het gaat dan om een teveel aan bacteriën uit de Aeromonas- en Pseudomonasgroep. Het is goed om de bacteriedruk in de vijver zo nu en dan eens te laten testen of te behandelen wij kunnen u hiermee helpen indien nodig.

Symptomen vinrot en bekrot
Rand van de vinnen of bek verkleurt in een rode, melkachtige of grijze kleur
Vinnen die rafelen
Stukken vin die ontbreken
Bloederige wonden aan de vinnen of bek
Behandeling vinrot en bekrot
Verlaag de bacteriedruk in het water met bijvoorbeeld Virkon S en ververs twee weken lang minstens 10 procent water per dag. Vang de vis die last heeft van verschijnselen en tip de wondjes aan met waterstofperoxide om deze te ontsmetten. Vervolgens kan er propolis of wondgel worden aangebracht om het herstel te voorspoedigen.

Wanneer je in een vergevorderd stadium uitkomt bij een vis met vinrot, zijn de vooruitzichten niet goed. Toch is het regelmatig mogelijk om de vis te behandelen en hem in leven te houden.
Behalve vinrot valt ook de term bekrot regelmatig voor. Bekrot en vinrot hebben dezelfde oorzaken, met als verschil de symptomen. Een vis met bekrot vertoont infecties aan en rondom de bek en zal daardoor ook minder goed eten. De behandeling is hetzelfde. Bij zowel vinrot als bekrot is het goed om de vis in quarantaine te plaatsen en het water te verwarmen. Bovendien kan er zout aan het water in de quarantainebak voorzien worden om de vochtafdrijving te voorspoedigen. Doseer 3 kilogram zout per 1.000 liter water.