Microscoop Koi

EEN MICROSCOOP IS ONMISBAAR VOOR DE ECHTE KOI LIEFHEBBER.

Wanneer je vermoed dat de Koi parasieten hebben is een microscoop onmisbaar. Wanneer je een microscoop hebt kun je vrijwel direct een afstrijkje maken van de slijmlaag van de Koi. Wanneer je inderdaad parasieten aantreft kun je snel reageren en de juiste medicijnen toepassen. Met wat hulp en voorbeelden kun je met een microscoop parasieten zoals wormen, trichodina, witte stip, chilodonella of zelfs costia op je Koi snel herkennen en direct de juiste actie ondernemen.

EEN AFSTRIJKJE VAN DE KOI MAKEN

Microscoop voor KoiEen afstrijkje kun je het eenvoudigst maken door de vis te netten en terwijl deze net boven water gehouden word voorzichtig -met een niet scherp voorwerp- over de huid met de schubben mee wat slijm van de slijmlaag af te nemen.
Dit kun je bijvoorbeeld doen met een bankpasje, maar als je wat gevorderd bent kun je dit ook direct met een objectglaasje doen. Een afstrijkje kun je het beste maken direct achter of in de buurt van de kieuwen, hier zitten meestal de parasieten. Plaats wat slijm op een objectglaasje en dek deze af met een dekglaasje. Hierna kun je deze onder een microscoop bekijken. Gebruik hiervoor doorlicht (van onder af belichten) en werk van klein naar groot. Je kijkt dus eerst met 10x objectief vergroting en kan daarna eventueel naar 20x 40x of 100x objectief. (wat je beschikbaar hebt). De oculair is afhankelijk van wat er met de microscoop meegeleverd is. Vaak word hier een vergroting van 4x of 10x gebruikt.

MONOCULAIRE MICROSCOOP

Een monoculaire microscoop heeft één tubus en dus één oculair. Je kijkt met een oog door de tube om het afstrijkje van je Koi te bekijken. Deze monoculaire microscopen zijn meestal eenvoudig van opzet en vaak al voldoende voor de Koi hobby. De parasieten zijn zelfs bij onze eenvoudige modellen al goed te herkenen.

BINOCULAIRE MICROSCOOP

Een binoculaire microscoop heeft dan natuurlijke twee tubus en 2 oculairen. Je kijkt een stuk eenvoudiger met twee ogen waardoor ze minder vermoeid raken als je langere tijd door een microscoop ziet te kijken. Deze microscoop word het meest gebruikt door de Koi hobbyisten.

TRINOCULAIRE MICROSCOOP

Deze microscopen hebben een extra tube, hierop kun je een camera monteren zodat je wat jij ziet ook op een pc of ander beeldscherm kan laten zien. Dit is vooral handig als je langere tijd door een microscoop moet kijken of wanneer je met meerdere mensen tegelijk wilt kijken.


DIGITALE CAMERA VOOR MICROSCOPEN

Er zijn diverse soorten camera's. De meest gebruikte kun je eenvoudig via usb aan de computer koppelen. Je kunt deze camera's ook gebruiken op monoculaire en binoculaire microscopen door het oculair te vervagen door een camera. Er zijn ook camera's met beeldscherm die je op direct op een tube kunt plaatsen zodat je direct kunt kijken.


KOI MICROSCOOP KOPEN

U kunt direct uw ideale microscoop kopen.